S'ha procurat estructurar la visita de tal manera que es puguin veure les peces per ordre cronològic. Des de les més antigues, datades dels anys 1870 fins a les més modernes cap el 1985. De manera que el visitant pugui fer un recorregut per la història espanyola dels darrers 150 anys, a traves de la nostres joguines.
Si vol realitzar una reserva per fer una visita guiada, segueixi les següents instruccions:
- Descarregar AQUEST DOCUMENT
- Omplir amb les dades sol·licitades
- Enviar el formulari omplert a botiga@museudelajoguina.cat
Després de fer aquests senzills passos, en breu li remetrem la confirmació de la seva reserva així com de les indicacions per a fer el pagament.
Els grups han d’estar formats per un mínim de 20 persones.
Planta Baixa
La Botiga Del Museu
Sala 1: Centre D’acollida
Cal destacar el sostre amb pintures de l'època modernista.
A les vitrines d'aquesta sala hi ha exposades un gran nombre de nines, datades entre els anys 1870 al 1960.
Sala 2: Hivernacle
Aquesta sala presenta un espai de doble alçada, amb planta baixa i primer pis, que data del 1897, i era el centre de reunió de la casa. En aquest lloc els nens hi jugaven mentre els pares els podien vigilar des de el primer pis.
Al centre hi podem veure un pou d’aigua que data del S. XIV-XV. Els vitralls de la planta baixa son del 1868 mentre que els del primer pis corresponen a la reforma del 1897. La coberta de l’hivernacle és un lluernari de vidre, suportat per vuit columnes de fosa de ferro. Les parets estan decorades amb la tècnica d’estuc al foc.
Actualment acull la cafeteria del museu.
Pati De La Font
En aquesta mateixa zona i a sota del pati hi ha el celler, amb murs de pedra del S.XVII i el sostre està construït amb volta a la catalana.
També es pot contemplar el Drac que presidia l'antiga entrada del "Carrer del Terror", del Parc d'atraccions de Montjuïc, a Barcelona.
Pati Modernista
Al S. XIV ja existien petites edificacions en aquesta zona: Sota el pati podem veure part dels murs del subterrani del S.XV que corresponien a les antigues fresqueres, per a la conservació d’aliments.
Biblioteca
El sostre presenta una decoració inspirada amb les quatre estacions de l’any, datada del 1868. Aquesta decoració la trobem també, en els vidres de la portes corredisses d’accés a la biblioteca, realitzades amb la tècnica del vidre gravat a l’àcid. En dues de les cantonades de la biblioteca hi han els bustos d’en Miguel de Cervantes i de l’escriptor romà Horaci.
Primer Pis
SALA 4: Escenografia del 1900
Ens recorda una situació quotidiana que podia succeir en una cambra de nens, amb mobles, joguines i accessoris dels voltants del 1900.
SALA 5: dedicada a LA LLAUNA (1875-1940)
Hi trobem les joguines més antigues de la col·lecció. La major part fabricades amb llauna litografiada, amb gran luxe de detalls.
Els artesanats de guix del sostre i el mosaic de tessel·les de gres del terra, daten del 1897.
SALA 6: dedicada als TRENS (1890-1950)
En aquesta sala hi ha tot tipus de trens. Hi podem veure una maqueta de tren a escala “0”, de 14 metres quadrats, construïda segons les directrius dels anys 1940-1950 (maquetes planes, sense relleu).
La maqueta de tren recrea els efectes del dia i de la nit que es van alternant consecutivament. També hi ha una campana d’una antiga estació de tren, que els nens poden tocar. El terra es de mosaic hidràulic amb peces de 20 x20 cm., d’estil modernista.
SALA 7: dedicada a LA FUSTA (1940-1950)
Després de la Guerra civil espanyola, l'economia quedà ressentida i es van tenir que buscar nous materials per a fabricar les joguines. D'aquesta manera apareixen les joguines de fusta i de paper-cartó que tenen un preu mes econòmic i són més competitives al mercat, donat que la llauna resultava molt cara.
El sostre de la sala es troba decorat amb pintures de l'escola italiana, i el terra està format per un enrajolat de tessel·les de gres.
SALA 8: dedicada a LA LLAUNA (1940-1960)
A diferència de la primera sala dedicada a la llauna, i després de la crisi de la postguerra, la joguina de llauna torna a aparèixer de nou amb força renovada, però els models son més simples i la majoria d'ells son pintats a un sol color (els colors del joc del parxís). També hi ha joguines fetes amb materials mixtes: fusta i llauna.
Segon Pis
SALA 10: dedicada als JOCS DE TAULA (1890-1960)
El terra esta format per petites rajoles de gres, que fan un ric mosaic modernista, tant per la forma dels dibuixos com pels colors que contenen. L’artesanat del sostre esta format per una combinació de dos materials: la fusta i el guix.
SALA 11: dedicada al PLÀSTIC (1950-1985)
Corria l'any 1952 quan la casa Payá va treure al mercat una joguina anomenada "Arre caballito", feta amb un innovador material: el plàstic. Aquest any va marcar una nova època, amb un nou material: el plàstic injectat. A partir d'aquest moment totes les empreses del sector van començar la fabricació de joguines amb plàstic.
Es de destacar en aquesta sala el gran armari datat del 1868, que es de fusta massissa rebaixada, amb un acabat de pintura típic a l'època: lacat a base de vernís a la cervesa.
SALA 12: dedicada al TERROR
Amb la donació del "Carrer del Terror" del parc d'atraccions de Montjuïc, feta per l'Ajuntament de Barcelona, després de la seva clausura; s'ha fet una recopilació de les mòmies que contenia i s'ha creat el "Cementiri de les mòmies" que consta d'un petit recorregut, on es podran contemplar les mòmies i d'altres objectes que contenia l'atracció.
L’entrada consta d’una tomba egípcia (amb mòmia inclosa), amb un cel blau i petites estrelles blanques. Una vegada estem al seu interior haurem de trobar la sortida.
Bany Del 1897
A la temporada d’estiu, es pot sortir a la terrassa del segon pis i mirant a traves de dues finestres, és pot veure un antic bany que encara conserva tots els seus detalls originals de la casa. No ens oblidem de mirar la col·lecció de perfumers i d'orinals, la farmaciola i els pots de vidre de farmacia, la dutxa, ... que de ben segur que faran riure a més d'un.