La col·lecció

En Tomàs Pla, és un gran aficionat a les joguines des de fa més de quaranta anys. La seva afecció va començar a partir de la construcció d’una maqueta de tren elèctric l'any 1982, que va anar ampliant fins arribar a la col·lecció que té avui dia. Es curiós que la primera joguina que va comprar, un tren, va ésser a Sant Feliu de Guíxols.

La col·lecció està formada per més de 10.000 joguines, datades entre els anys 1870-1985, bàsicament de fabricació espanyola. La major part d’elles estan en perfecte estat de conservació i funcionament. Actualment estan exposades al públic més de 2.200 joguines.

Al Museu, hi podem trobar les emblemàtiques joguines de llauna de les firmes espanyoles Payá i Rico d’Ibi (Alacant), les joguines de fusta i "Pepas" de la postguerra, els teatres de Seix & Barral (Barcelona), els jocs de taula de la casa Borràs (Mataró) i les joguines de plàstic a partir de l’any 1952.
D' entre les moltes joguines que formen la col·lecció, cal destacar el cotxe "Bugatti" de Payà (any 1930), aparegut el dia 2 de gener de 2006 en un segell de correus (en motiu del centenari de la fàbrica) o la màquina de tren "Mastodonte" que es comercialitzà als anys 20.
També hi han nines de: Mariquita Perez, Gisela, Güendolína, Lenci, Jumeau, Simon & Halbig, Bru, ...; així com diverses joguines de llauna de les firmes alemanyes Märklin, Bing, Carette, ...

En definitiva s'ha volgut donar una visió històrica de l'evolució de la joguina espanyola, en el decurs dels darrers cent cinquanta anys.

Va ésser cap el final de l’any 1998 quan va sorgir la idea d’en Tomàs Pla de crear un Museu de la joguina, aprofitant l' edifici que tenia al número 46 de la Rambla Vidal. Al començar a fer el projecte es va detectar que quedava petit per a fer un museu, i el projecte va quedar en via morta. Al final de 1999 va sorgir la oportunitat de poder comprar l'edifici del costat número 48 i 50 conegut popularment per "Can Vilaret", catalogat de patrimoni arquitectònic. Així doncs es van començar a fer les obres necessàries per a obrir al públic una part de l'edifici, i amb un temps rècord de 6 mesos es van acabar. Amb els anys s’han anat incorporant noves sales, ampliant l’espai expositiu. Naturalment es seguiran obrint noves sales al públic, quan les obres de restauració ho permetin.

L' 11 d'agost del 2000, es va fer la inauguració i s’obri al públic el MUSEU D’HISTÒRIA DE LA JOGUINA (Col·lecció Tomàs Pla), a l’edifici de La Rambla número 50.
Cada any, amb motiu del nostre aniversari, es fa una festa per celebrar-ho. Es tracta d'una visita nocturna per adults en la que tots farem sortir el nen que tots portem a dins.